IMG_5404.jpg
99004123_3209386129106060_5579898726438141952_n_edited.jpg
IMG_5406.jpg
IMG_5407.jpg

Een slak? Wie haalt het in zijn hoofd om een heel oeuvre op te bouwen rond een slak. Dat slijmerige vieze beest dat wij liefst uit onze tuinen en bloemperken bannen. Maar misschien is het juist dat; wat de kunstenaar R. Menten in haar zo boeit. Dat ze niet geliefd is. Dat ze zwak is en vervolgd wordt. En dat ze zich daar niets van aan trekt, dat ze zich niet laat opjagen en zich bij bedreigingen terug trekt. En haar deur sluit. Niet wil meedoen aan de stress en de haastigheid, zich opsluit in wijsheid? Geeft R. Menten daarom de slak een ereplaats? Wellicht wel! Maar er is veel meer dan dat. In die bescheidenheid vindt R. Menten de grootsheid van haar bestaan. Van “ons” bestaan! Een hele reeks levenswijsheden spiegelt hij ons voor. Relativeringsvermogen, de zin van de omgekeerde wereld, de dwaasheid van de haast, het gelukzalige van de traagheid. Zó houdt de kunstenaar Menten ons een spiegel voor, waarin wij onszelf gadeslaan in onze dwaze alledaagsheid. Hij choqueert nooit, in tegendeel. Hij gebruikt de kracht van de glimlach. Hij suggereert heel subtiel. Hij beeldt niet domweg uit, hij vermomt het listig en varieert op tientallen wijzen. Dat maakt hem tot een “grote meneer” in de hedendaagse kunst. Bij de werken van R. Menten geven de titels een meerwaarde. Zijn werken zijn het leven zelf.” Jan Latinne 12/02/2009

Opbouw van de slakken door de Belgische artiest “R. Menten” De slakken worden in de gewenste houding grof geboetseerd met een pasta bestaande uit:

Polyesterhars – gekapte glasvezel – gestoomd silicium – steenpoeder – glaspoeder – MEK-peroxide.

 

Het steenpoeder bestaat uit: Graniet – marmer – Franse steen – mergel – vulkanische steen – soms ook Saharazand en glaspoeder geven de specifieke kleuren.

 

Na uitharding worden de fijne details gefreesd met diamantschijven en stiften. De ogen zijn geboetseerd rond roestvrij staaldraad. Als afwerkingslaag is er een polyester coating aangebracht in drie lagen. De bloemen (gemaakt op een positieve verloren zandmal) alsook andere voorwerpen zijn vervaardigd uit verschillende lagen glaslaminaat verzadigd met polyesterhars en afgewerkt met steenpoeder of topcoat.